Det här gör en it-supporttekniker

it-tukipalvelu

Vad gör en tekniker

Karriär: Prog-It svarar på allt du behöver veta om att jobba som it-supporttekniker inom it-support!

Vad gör en it-supporttekniker inom IT och hur går du tillväga för att få ett IT-jobb inom it-support? Räcker det med att ha hjälpt vänner med kraschade datorer eller är det krav på tidigare arbetslivserfarenhet? Vilken utbildning leder till jobb? Vad får du i lön? Och vad är viktigast – kundservice eller tekniska kunskaper? Prog-It djupdyker i frågorna så du kan veta om it-supporttekniker är ett jobb som du borde söka!

VISA MIG ALLA LEDIGA JOBB INOM it-support JUST NU!

Vilka arbetsuppgifter har jag som it-supporttekniker?

Med ett jobb som it-supporttekniker eller servicedesktekniker arbetar du dagligen med användarstöd och it-support inom IT. Arbetsuppgifterna varierar i detalj mellan olika arbetsplatser, men den gemensamma nämnaren är att du ger service inom IT och hjälper användaren med problemlösning och teknisk it-support. På ett mindre företag har du oftare breda arbetsuppgifter och på ett större har du ofta mer specialiserade uppgifter.

Det vanligaste är att användarna tar kontakt via telefon när de behöver hjälp eller skickar in ärendet via ett ärendehanteringssystem, men även mail och chattar är vanliga kontaktvägar. Ibland är du som tar kontakten vid planerade driftstopp, uppdateringar och liknande drift- och systemunderhåll.

Som it-supporttekniker arbetar på kontor tillsammans med dina kollegor. På vissa företag kan jobbet också innebära att man sitter i en servicedesk och bemöter användare ansikte mot ansikte över en disk eller reception. En del it-supporttekniker kallas också onsite-tekniker och då är ofta arbetsplatsen mer rörlig. Det kan vara att du åker ut till användare som arbetar på andra kontor och hjälper dem på plats.

Ofta skiljer man på first line och second line it-support. I firstline-it-support är du den första personen som användaren har kontakt med. De flesta frågor kan du lösa direkt, men mer komplicerade frågor skickar du då vidare till second line. I second line är expertisen djupare och det finns mer tid att gräva vidare i större problem.

Vanliga arbetsuppgifter för en it-supporttekniker

  • it-support av Windows operativsystem med standardapplikationer och programvaror
  • Konfiguration och administration av molnlösningar såsom Office365
  • Självständigt felsöka och hitta lösningar på tekniska problem kopplat till IT
  • Kontrollera att datorparken är modern, funktionell och fungerar säkerhetsmässigt
  • Anpassa nya datorer och datorprogram för att passa företagets behov
  • Testa att nya datorer och program fungerar
  • Utbilda användare i nya applikationer och system
  • Lösa varierade driftstörningar och frågor kring nätverk
  • Ta emot alla ärenden lokalt och vara kontaktperson mot extern servicedesk
  • Felsökning av hårdvara och olika verksamhetsspecifika applikationer
  • Lägga upp nya användare och andra kontoförändringar i Active Directory

Vill veta mer om IT-Support? Besök gärna Prog-It som kan hjälpa dig med antingen jobb eller IT-Support för just ert företag.


Kontakta oss om det är nåt som du undrar över.

One thought on “Det här gör en it-supporttekniker”

Comments are closed.